През 1850 г. Нeйриз било спящо, малко земеделско градче във Фарс - провинция на Персия, където хората отглеждали фурми и нар и живеели спокойно. Но това бил един задушаващ мир, без надежда, където бъдещето просто продъжавало миналото. На 27 май, 1850 г. градчето се събужда. Вахид провъзгласява Посланието на Баб от амвона на голямата джамия в Нейриз и градът никога вече няма да бъде същият. Нейриз се разтърсва от болезнените вихри на пробуждането.Амвонът, от който Вахид е провъзгласил
Посланието на Баб към хората от Нейриз

Пробуждане: Историята на Бабистката и Бахайската вяра в Нейриз от д-р Хюсеин Ахдие и Хилари Чапман е вдъхновяваща хроника на кървавото раждане на движението на Баб в Нейриз и прерастването на това движение в Бахайска общност в града, дала началото на Бахайската вяра на шест континента.Корицата на книгата показва
крепостта Хадже, сцена на
драматичните събития от 1850 г.

Книгата проследява детайлно невиждания героизъм на последователите на Баб в периода между 1850 и 1853 г., срещу непреодолимата мощ на Персийската империя и ужасяващото отношение към оцелелите. Тя включва задълбочено изследванe на делото на Вахид, като духовен и военен лидер, и вестител на новия живот за хората от Нейриз. Разкрити са и по-малко познати драматични събития от 1909 г.

Освен истории за битки, престрелки и екзекуции, Пробуждане дава светлина и върху ежедневните изпитания и непостоянни победи на бахаите от Нейриз, издържащи на враждата на мюсюлманските им съседи.

С написването на книгата, една от целите на д-р Ахдие е жертвите на първите поколения, последователи на Баб и бахаите, да не бъдат забравени. Това е история за обикновените хора, превърнали се в герои, водени от личната си отдаденост и силата на Словото, разкрито от Баб и Бахаулла.


За български превод натисни "СС" долу в дясно на екрана

Послание от Бахаулла до Хавар Солтан,
съпругата на молла Мохамед Шафи

Планината Бала Тарам, място на събитията от 1853 г.
 
Гробове на бахаите мъченици,
жертви на катаклизма от 1909
  To English Site

Поръчайте книгата на телефон
0889 862 211
nsa@bahai.bg
www.bahai.bg/library

Join us on Facebook

  Copyright © 2024 by Hussein Ahdieh. All rights reserved.